Jak se zbavit molů v kuchyni. Vysavač jako tajná zbraň

Mol je jeden z mála druhů hmyzu, který vítáme potleskem. Nemusíte se ale bát každodenních bojů s nevítanými návštěvníky, protože přinášíme osvědčené tipy, které vám pomohou udržet vaši kuchyni čistou a bez molů.

A co víc, vyzkoušíme i neobvyklý, ale účinný trik – vysátí molů pomocí vysavače. Takže, připravte se na průvodce světem bez molů a získejte kontrolu nad svou kuchyní s lehkostí a elegancí, kterou si zasloužíte.

Jak najít zdroj molů?

Pavučinky molů

Předtím než začneme bojovat s kuchyňskými moly, je důležité vědět, kde je najdeme. Hospodyňky, buďte ostražité a věnujte pozornost následujícím signálům:

  1. Dírky a poškozené obaly: pokud najdete neobvyklé otvory nebo mouku v záhybech na obalech potravin, mohou to být stopy po molech. Prohlédněte si své zásoby pečlivě.
  2. Pavučinovitá hmota: Moli často vytvářejí husté pavučinky ve spárách a rozích kuchyně. V nich se zakuklí larvy. Pavučinky najdete také v samotných potravinách – mouce, krupici, ořechách, koření, piškotech apod. Pokud najdete takovou strukturu, je to signál k zahájení boje.
  3. Larvy: můžete je najít v potravinách nebo poblíž zásob. Bílí červíci s tmavou hlavičkou jsou jasným indikátorem molí přítomnosti.
  4. Malí třepotaví motýlci v bytě: objevují se zdánlivě odnikud
Kukla zavíječ moučný -mol

Jak vyhubit potravinové moly

Nejjistější způsob likvidace molů je důkladná inventura způsobu ukládání potravin. Protože si moly nejčastěji přineseme z obchodu, zkontrolujeme všechny potraviny, kde mohou být nějaké obiloviny včetně trvanlivých masných výrobků a čokolád.

Tak tohle se molům líbí

Všechny podezřelé potraviny vyházíme

To je nejrychlejší a nejjednodušší cesta. Pokud se ale rozhodnete podezřelou mouku nebo luštěniny spotřebovat, vždy je před použitím prosejeme tak jak to dělávaly naše babičky. Ne že by konzumace larev byla škodlivá ( dneska už se jí všechno). Hlavně získáme jistotu při případném zasažení potravin moly.

Pokud je nám potraviny líto vyházet, tak je prosejeme, rozprostřete na plech do trouby a necháme je prohřát na 90 stupňů kvůli zničení škůdců. Pak je urychleně spotřebujeme!

Zkontrolujeme i originální balení zatavené v igelitu!

Larvy molů se před zakuklením umí prokousat i umělou hmotou. Samičky molů pak vzniklé otvůrky využijí k nakladení dalších vajíček.

Načatá balení přesypte do uzavíratelných dóz

Dneska si můžeme vybírat mezi obyčejnými skleněnými nebo umělohmotnými nádobami. Oblíbené jsou i vakuové, které výrazně prodlužují trvanlivost potravin. Důležitý je dokonale těsnící uzávěr a silnější materiál, skrz který se mol nedostane.

Larvy a vajíčka molů na piškotech

Ukliďte samotné skladovací prostory

Všechny zásuvky a poličky ve špajzce vysajte a vytřete octovou vodou. Vyměňte i papíry, pokud je pod potraviny používáte.

Vajíčka molů

Jsou bílá, velmi malá a samička jich dokáže naklást několik stovek většinou do blízkosti potravin nebo do nich. Nejrychleji je zlikvidujete vysátím

Larvy molů

Zlikvidujete je pouze s potravinami, do kterých jsou zalezlí. Chemické přípravky se dají použít pouze na zabalené potraviny, takže jim dokáží poměrně lehce uniknout. Lapače a mucholapky fungují jen na dospělé moly.

Proč moly vysávat?

Každý, kdo zkoušel chytit mola rukou, ví že to není legrace. Mnohem jednodušší než lítat po bytě jako pošuk a tleskat je prostě mola, jeho vajíčka i larvy vysát. Vysávání má své výhody:

1. Efektivita: Vysávání je jednou z nejúčinnějších metod likvidace molů. Odstraňuje nejen samotné moly, ale také jejich vajíčka, čímž přerušuje cyklus množení a zabraňuje opakované infestaci. Pokud máte ke svému vysavači trojúhelníkovou prachovku, dostanete se do všech koutů a rohů.

2. Rychlost a pohodlí: Vysávání je rychlým a pohodlným způsobem, jak se zbavit molů, a to bez použití chemikálií nebo nástrah. Stačí když zapneme vysavač a necháme ho makat za nás.

3. Šetrnost k prostředí: V porovnání s chemickými postřiky nebo nástrahami je vysávání šetrnější k životnímu prostředí. Nepoužíváme žádné toxické látky, což je zvlášť důležité v kuchyni, kde manipulujeme s potravinami.

Vzhledem k tomu, že mol je velmi lehký, tak ho vcucne i obyčejný ruční vysavač. Jen musíme nádobu nebo sáček po vysávání molů vždy vyhodit, protože mol dokáže ve vysavači docela dobře přežít.

V sáčku se dokonce mohou vajíčka molů vylíhnout a larvy se v něm docela dobře uživí.

Voda po likvidaci molů ve vodním vysavači Hyla

Jaký vysavač je na moly nejlepší?

Ideální je vodní bez filtrů, jako je například Hyla. S ním bez problémů zlikvidujeme nejen moly, ale i mravence, vosy, ryběnky a jiný hmyz, který doma objevíme.

Hned po vysátí se hmyz utopí, s vodou ho vylijeme a je to.

Navíc u vodních vysavačů nemůže mouka ucpat filtry a nemusíte je po vysávání špajzky čistit.

Co proti molům. Prevence a babské rady

Setkala jsme se s mnoha návody jak bojovat bez chemie proti molům. Po vyzkoušení musím konstatovat fakt, že jsem moly nikdy nepřistihla v sušené levanduli, bobkovém listu ani hřebíčku. Ve špajzce přinejmenším hezky voní, ale nezaručí 100% odpuzení molů.

1. Přírodní repelenty: Využijte vůně, které moli nemají rádi. Levandule, bobkový list a hřebíček jsou přírodní repelenty. Nechte je v miskách na poličkách špajzky. můžete jejich esence nakapat na polštářky nebo ubrousky, které umístíme ve skříňkách. Vůně z Čisté pohody ráda přidávám i do vody, kterou skříňky vymývám.

2. Správný způsob skladování potravin : V dnešní době se doporučuje mít zásobu základních potravin na 3 měsíce, což molům trochu nahrává. Ale pokud uchováváme potraviny v uzavíratelných nádobách, mají smůlu.

3. Pravidelné čištění špajzky a kontrola čerstvě nakoupených potravin: Udržujte kuchyň čistou a uklizenou. Pravidelné čištění a vysávání jsou klíčové pro prevenci molů. Všechny potraviny pečlivě prohlížejte už v krámě a nebojte se vrátit podezřelé balení zpět do regálu.

Nyní jsme připraveny šéfovat své kuchyni bez molů. S těmito jednoduchými a efektivními metodami můžeme snadno udržet svůj kuchyňský prostor čistý, bezpečný a připravený na naše nejlepší kulinářské umění.