Jak se zbavit molů v kuchyni. Vysavač jako tajná zbraň

Kuchyňský mol likvidace
Velikost potravinového mola zavíječ moučný

Mol je jeden z mála druhů hmyzu, který vítáme potleskem. Nemusíte se ale bát každodenních bojů s nevítanými návštěvníky, protože přinášíme osvědčené tipy, které vám pomohou udržet vaši kuchyni čistou a bez molů.

A co víc, vyzkoušíme i neobvyklý, ale účinný trik – vysátí molů pomocí vysavače. Takže, připravte se na průvodce světem bez molů a získejte kontrolu nad svou kuchyní s lehkostí a elegancí, kterou si zasloužíte.

Jak najít zdroj molů?

Vláknitá povučinkovitá hmota ve skladu obalů na potraviny
Pavučinky molů

Předtím než začneme bojovat s kuchyňskými moly, je důležité vědět, kde je najdeme. Hospodyňky, buďte ostražité a věnujte pozornost následujícím signálům:

  1. Dírky a poškozené obaly: pokud najdete neobvyklé otvory nebo mouku v záhybech na obalech potravin, mohou to být stopy po molech. Prohlédněte si své zásoby pečlivě.
  2. Pavučinovitá hmota: Moli často vytvářejí husté pavučinky ve spárách a rozích kuchyně. V nich se zakuklí larvy. Pavučinky najdete také v samotných potravinách – mouce, krupici, ořechách, koření, piškotech apod. Pokud najdete takovou strukturu, je to signál k zahájení boje.
  3. Larvy: můžete je najít v potravinách nebo poblíž zásob. Bílí červíci s tmavou hlavičkou jsou jasným indikátorem molí přítomnosti.
  4. Malí třepotaví motýlci v bytě: objevují se zdánlivě odnikud
Kukla zavíječ moučný
Kukla zavíječ moučný -mol

Jak vyhubit potravinové moly

Nejjistější způsob likvidace molů je důkladná inventura způsobu ukládání potravin. Protože si moly nejčastěji přineseme z obchodu, zkontrolujeme všechny potraviny, kde mohou být nějaké obiloviny včetně trvanlivých masných výrobků a čokolád.

Dózy na ochranu proti molům
Tak tohle se molům líbí

Všechny podezřelé potraviny vyházíme

To je nejrychlejší a nejjednodušší cesta. Pokud se ale rozhodnete podezřelou mouku nebo luštěniny spotřebovat, vždy je před použitím prosejeme tak jak to dělávaly naše babičky. Ne že by konzumace larev byla škodlivá ( dneska už se jí všechno). Hlavně získáme jistotu při případném zasažení potravin moly.

Pokud je nám potraviny líto vyházet, tak je prosejeme, rozprostřete na plech do trouby a necháme je prohřát na 90 stupňů kvůli zničení škůdců. Pak je urychleně spotřebujeme!

Kukly molů v zásuvce špajzky

Zkontrolujeme i originální balení zatavené v igelitu!

Larvy molů se před zakuklením umí prokousat i umělou hmotou. Samičky molů pak vzniklé otvůrky využijí k nakladení dalších vajíček.

Načatá balení přesypte do uzavíratelných dóz

Dneska si můžeme vybírat mezi obyčejnými skleněnými nebo umělohmotnými nádobami. Oblíbené jsou i vakuové, které výrazně prodlužují trvanlivost potravin. Důležitý je dokonale těsnící uzávěr a silnější materiál, skrz který se mol nedostane.

Larvy a vajíčka potravinových molů
Larvy a vajíčka molů na piškotech

Ukliďte samotné skladovací prostory

Všechny zásuvky a poličky ve špajzce vysajte a vytřete octovou vodou. Vyměňte i papíry, pokud je pod potraviny používáte.

Vajíčka molů

Jsou bílá, velmi malá a samička jich dokáže naklást několik stovek většinou do blízkosti potravin nebo do nich. Nejrychleji je zlikvidujete vysátím

Larvy molů

Zlikvidujete je pouze s potravinami, do kterých jsou zalezlí. Chemické přípravky se dají použít pouze na zabalené potraviny, takže jim dokáží poměrně lehce uniknout. Lapače a mucholapky fungují jen na dospělé moly.

Proč moly vysávat?

Každý, kdo zkoušel chytit mola rukou, ví že to není legrace. Mnohem jednodušší než lítat po bytě jako pošuk a tleskat je prostě mola, jeho vajíčka i larvy vysát. Vysávání má své výhody:

1. Efektivita: Vysávání je jednou z nejúčinnějších metod likvidace molů. Odstraňuje nejen samotné moly, ale také jejich vajíčka, čímž přerušuje cyklus množení a zabraňuje opakované infestaci. Pokud máte ke svému vysavači trojúhelníkovou prachovku, dostanete se do všech koutů a rohů.

2. Rychlost a pohodlí: Vysávání je rychlým a pohodlným způsobem, jak se zbavit molů, a to bez použití chemikálií nebo nástrah. Stačí když zapneme vysavač a necháme ho makat za nás.

3. Šetrnost k prostředí: V porovnání s chemickými postřiky nebo nástrahami je vysávání šetrnější k životnímu prostředí. Nepoužíváme žádné toxické látky, což je zvlášť důležité v kuchyni, kde manipulujeme s potravinami.

Vzhledem k tomu, že mol je velmi lehký, tak ho vcucne i obyčejný ruční vysavač. Jen musíme nádobu nebo sáček po vysávání molů vždy vyhodit, protože mol dokáže ve vysavači docela dobře přežít.

V sáčku se dokonce mohou vajíčka molů vylíhnout a larvy se v něm docela dobře uživí.

Voda po likvidaci molů ve vodním vysavači
Voda po likvidaci molů ve vodním vysavači Hyla

Jaký vysavač je na moly nejlepší?

Ideální je vodní bez filtrů, jako je například Hyla. S ním bez problémů zlikvidujeme nejen moly, ale i mravence, vosy, ryběnky a jiný hmyz, který doma objevíme.

Hned po vysátí se hmyz utopí, s vodou ho vylijeme a je to.

Navíc u vodních vysavačů nemůže mouka ucpat filtry a nemusíte je po vysávání špajzky čistit.

Co proti molům. Prevence a babské rady

Setkala jsme se s mnoha návody jak bojovat bez chemie proti molům. Po vyzkoušení musím konstatovat fakt, že jsem moly nikdy nepřistihla v sušené levanduli, bobkovém listu ani hřebíčku. Ve špajzce přinejmenším hezky voní, ale nezaručí 100% odpuzení molů.

1. Přírodní repelenty: Využijte vůně, které moli nemají rádi. Levandule, bobkový list a hřebíček jsou přírodní repelenty. Nechte je v miskách na poličkách špajzky. můžete jejich esence nakapat na polštářky nebo ubrousky, které umístíme ve skříňkách. Vůně z Čisté pohody ráda přidávám i do vody, kterou skříňky vymývám.

2. Správný způsob skladování potravin : V dnešní době se doporučuje mít zásobu základních potravin na 3 měsíce, což molům trochu nahrává. Ale pokud uchováváme potraviny v uzavíratelných nádobách, mají smůlu.

3. Pravidelné čištění špajzky a kontrola čerstvě nakoupených potravin: Udržujte kuchyň čistou a uklizenou. Pravidelné čištění a vysávání jsou klíčové pro prevenci molů. Všechny potraviny pečlivě prohlížejte už v krámě a nebojte se vrátit podezřelé balení zpět do regálu.

Nyní jsme připraveny šéfovat své kuchyni bez molů. S těmito jednoduchými a efektivními metodami můžeme snadno udržet svůj kuchyňský prostor čistý, bezpečný a připravený na naše nejlepší kulinářské umění.