Při výletě se určitě stavte ve Sklářské galerii Jiřího Pačínka

Na konci února jsem projížděl ze Cvikova Lindavou, jak už to tak mám při svém povolání obchodního cestujícího pro Hylu v popisu práce. Zrovna se mnou jezdila jezdila dcerka, shodou okolností na prázdninách.

A že pojedeme do Pekelných dolů, když mám čas mezi schůzkami. Najednou jsem si všiml na plotě za potokem něčeho sakra neobvyklého. Otočím auto, přejedu kamenný mostek a byli jsme v jiném světě.

Ve staré dřevěnce byla schovaná malá sklářská huť!

Vlezli jsme dovnitř a nejen že nás sympatický fousatý mladý muž nevyhodil, ještě nás nechal koukat, jak dělá s parťákem pivní džbánek. Kolem pobíhal jezevčík a na lavici chrápal zrzavý kocour v tak přesné vzdálenosti od pece, aby mu nedělala díry do kožichu a při tom hřála.

Až následně, při prohlídce galerie, jsme se dozvěděli, že jsme v první huti pana Jiřího Pačínka. Vytváří naprosto úžasné věci z hutního skla. Pracoval jsem přes deset let ve sklárně v Poděbradech, ale něco takového jsem neviděl. Dcera byla jak v Jiříkově vidění. A tati podívej se sem! Hele medůzy! A koukej na ty čertice ! Pojď sem, tohle musíš vidět!

Venkovní zahrada byla zázračná.

V únoru kvetly na zahradě skleněné květy, se kterými si hrálo sluníčko. Občas zasněžilo a počasí dávalo dřevěnce přídech neskutečna. A protože Pekelné doly byly navíc zavřené, stal se z návštěvy ve sklárně Jiřího Pačínka zlatý hřeb celého dne.

Takže tatínkové a maminky, pokud chcete, aby vaše ratolesti pustili mobily a začali se koukat kolem sebe, udělejte si výlet do Lindavy nebo do druhé sklárny pana Pačínka v Kunraticích. Je tu další galerie a skleněná zahrada. Kdo ví, třeba si tam vyberete něco krásného domů. Podívejte se na stránky http://www.pacinekglass.com/ , kde jsou vypsané akce pro děti i dospělé.

Sklárny a galerie najdete na adrese:

Lindava 82 , 471 58 Cvikov , GPS 50.7510381N, 14.6624658E

Kunratice u Cvikova 147, 471 55 Kunratice u Cvikova GPS 50.7671847N, 14.6786358E