Bosé běhání chmury zahání

Je běhání naboso pro šílence nebo by ze zdravotních důvodů prospělo všem? Při hledání způsobů jak posílit vlastní imunitu je jeden z nejlevnějších. Hlavně – běh je zábava.

Z vlastní zkušenosti a poznámek přihlížejících vím, že výhrady proti běhání naboso pocházejí spíš z neznalosti a určité pohodlnosti. Pro ty, kteří o něm opravdu uvažují, jsem námitky rozdělil do několika okruhů.

Co neposlouchejte, když vyběhnete

Určitě šlápnete na střep nebo něco ostrého.

“podrážka” na chodidle

Poranění chodidla ve skutečnosti moc nehrozí

Během relativně krátké doby vám kůže na chodidle zhrubne a vytvoří přirozenou podrážku. Trvá to asi měsíc, když chodíte běhat každý druhý den.

Ideální je začít postupně od cca 200 metrového běhu a přidávat si. Střídejte povrchy- trávu, asfalt, hliněnou cestičku. Tvrdou vrstvou kůže pak neprojde ani střep.

Během dvanácti let, kdy běhám na boso, jsem si střípek zapíchl jen jednou a přišel jsem na to až podle děravých ponožek. Pinzetou jsem ho vytáhl a dobrý.

Získáte palcové či

S tím souvisí i jedna ze změn, kterými projdou vaše nohy. Jako by si vytvořily další oči na palcích.. Automaticky se při běhu vyhýbají místům s klacíky, trny a jinými ostrými předměty. I když se díváte před sebe na cestu a ne pod nohy.

Samozřejmě že ze začátku cítíte i vesmírný prach na umeteném betonu. To se ale rychle změní. Postupně vám přestane vadit, když šlápnete na kamínek nebo větvičku. Případný nepříjemný pocit rychle odezní, je to jako akupresura.

 

Vzroste vaše citlivost na užívání si povrchu

po kterém běžíte. Máte jiný zážitek z běhu po trávě, po písku, po asfaltu nebo když skáčete z kamenu na kámen. Rozeznáváte jejich strukturu, měkkost nebo tvrdost a teplotu. Nohy si povídají se zemí.

Co musíte hlídat na chodidle

O kůži chodidel musíte víc pečovat, hlavně ji brousit a promazávat na patě, aby nepopraskala. Nejlepší zkušenost mám se smirkovým papírem číslo 80. Pemza a jiné rašpličky mi přijdou moc jemné a dlouho to s nimi trvá.

Běhat naboso se má jen po měkkém povrchu, protože trpí klouby

To je teoretický nesmysl, protože země bude vždycky tvrdší než nohy. Vtip je v tom začít postupně, aby se vaše nohy, svaly a vazivo přizpůsobily novým požadavkům. Klouby trpí hlavně díky špatnému běžeckém stylu.

Co dělají obuté nohy

Nohy v botě jsou botou tvarované a botou omezované. Pohyb chodidla, kotníku a zbytku těla určuje obutí, které splňuje několik kritérií:

  • má se hlavně dobře prodávat. Proto musí vypadat dostatečně hezky a nositeli dodává profi vzhled.
  • má omezenou životnost, aby si lidi kupovali pořád další a další boty
  • splňuje požadavky manipulace prodejců, které jim předají marketinkové agentury.

Hlavně vás nenápadně nutí běhat “přes patu”, protože je odpružená a zvýšená. Tím se úplně mění styl běhu, zátěž kloubů a vazivového aparátu. Z toho pak plyne většina běžeckých zranění.

Díky zafixované noze je každý krok téměř stejný a zaděláváte si na únavová zranění. Na boso se nohy ihned automaticky přizpůsobují terénu, třeba i rovnému, a zátěž je rozložená do partií, které jsou na ni stavěné. Na špatný běžecký styl ani kostival nepomůže.

Při běhu naboso automaticky přecházíte do správného stylu

Při běhání bez bot prostě nemůžete dopadat na patu, protože by jste si vyrazili mozek z hlavy a urazili patu. Zase to ale chce určitý čas. Svaly a klouby chodidla se musí uvolnit, posílit a začít správně fungovat.

Dojde k obnovení práce příčné a podélné klenby, posílení svalů ovládajících jednotlivé prsty, zpružní se vazy kotníku a achilovka. Počítejte také s tím, že se noha trochu roztáhne do šířky. Ale zase se vám časem srovná vybočený palec.

Změnu stylu běhu je dobré vědomě podpořit. Inspirujte se u malých dětí, které začínají chodit. Postaví se s rovnými zády, nakloní tělíčko dopředu a rozeběhnou se do rodičovské náruče. Jděte na to stejně.

Jak začít se správným běžeckým stylem

Začněte s rychlou chůzí. Dávejte si pozor na nové postavení těla, dokud si na něj nezvyknete. Postavíte se rovně, ale uvolněně. Celé tělo v kotníkách nakloníte dopředu – nepředklánějte se v pase. Partner vás klidně může v pase přidržet . Důležité je získat cit pro správný náklon těla, protože tím řídíte rychlost běhu.

Běh je v podstatě kontrolovaný pád

Jakmile náklon přesáhne určitou hranici, automaticky se vám jedna noha zhoupne vpřed a došlápnete na přední část nohy. Při chůzi nezvedáte kolena, ale paty. Tím začnete používat největší lidský běžecký vynález – pružnou achilovu šlachu.

Na zem totiž při při mírném náklonu vpřed došlapujete lehce před tělem nebo pod ním a do běhu najednou zapojujete zemskou přitažlivost. Necháváte svoje tělo uvolněně pružit proti ní.

Nezvedáte kolena a stehna, ale necháte nohy uvolněně odpružit každý krok. Je to jako v komiksech, kdy pro pohyb malíř kreslí kolečka kolem nohou a rukou. Běžecký krok je kratší, ale rychlejší a neztrácíte energii úderem paty do země.

Až získáte cit pro polohu těla, automaticky krok prodloužíte prostým jemným zvětším náklonu vpřed.

Výhody správného stylu při běhu na boso

  • Šetříte si velké klouby – kolena, kyčle – i páteř.
  • Přestanou vás bolet záda a za krkem
  • Vydržíte dlouho běžet stejnoměrnou rychlostí po různě zvlněném terénu. Kopci jen přizpůsobíte náklon těla a zkrátíte krok
  • Lehce přecházíte do běhu “na špek”. Nepotřebujete se dorážet energo tyčinkami, protože spotřebováváte méně energie.
  • Dopředu vás táhne země. Svaly potřebujete jen na zvednutí lehké paty a chodidla, ne těžkého stehna se zbytkem nohy.
  • Uvolníte si celé tělo. Přes pružící šlachy v nohách aktivujete vazivový aparát v břiše a hrudníku až do rukou.
  • Máte z běhu mnohem větší potěšení a vypadáte při něm elegantně.

Omezení bosého běhání

První omezení běhání naboso je když to začne moc klouzat. Tedy když nasněží nebo je namrzlo, to se hodí nějaké tenké nesmeky.

Bláto ani mokro při běhu nevadí. Naopak tříbíte si styl, protože běh v blátě vyžaduje cit pro rovnováhu. Podle toho, kam vám noha jede, poznáte jestli jste správně položení do běžecké pozice.

Legendy praví, že pravý mistr běží tak lehce, že z orosené trávy nesetřese ani kapku rosy.

Druhé omezení je povrch s ostrým štěrkem, střepy skla nebo ostrými větvemi, kde si každý rozumný člověk nějaké boty vezme.

Běh je hlavně radost z pohybu

Cesta už čeká 🙂

Nenechte si kazit radost poznámkami přihlížejících ani svými pochybami. Každý hrajeme s nějakými kartami, jsme tlustí malý velký hubení, ale to neznamená, že s nimi nemůžeme vyhrávat.

Ze začátku se soustřeďte na lehkost běhu. Běhejte jen tak rychle, aby jste mohli dýchat nosem. Nebo když běžíte ve dvou, aby jste si mohli povídat. Rychlost se přidá sama.

Delší běh je v podstatě jako meditace. Uvolníte se a sledujete jak krok za krokem ubíhá cesta kolem vás. Užívejte si ji.

Kolik stojí běhání ?

Jsem zastánce minimalismu. Tričko a trenýrky, dámy ještě sportovní podprsenku – třeba tu od Kefin a to je vše. Jde o radost z pohybu, ne chlubení.

Vynechejte mobil, běžecké hodinky, přehrávače, pecky do uší, kompresní prádlo a jiné výmysly. Stejně tak v našich podmínkách nepotřebujete láhev s vodou. Nedávno mi jedna známá vypočítala, že jen běžecká výstroj ji vyšla skoro na 30.000,- Kč. Naprostý nesmysl.

Jednak ukazováním drahých doplňků zbytečně lákáte různé existence, aby vás přepadli. Za druhé vás odstřihávají od vnímání okolí, takže ani nevíte co se děje. To raději běžte běhat na pás někam do gymu.

Běhání a koronavirus

Běháním rozhodně posilujete svoji slizniční imunitu. Pokud je v pořádku, tak koronavirus nemá šanci ani v klidu.

Za běhu je pravděpodobnost nákazy velmi malá. Sliznice v nose a ústech vylučují za běhu řídký hlen, který brání zachycení koronaviru. V zastavěných částech je vyžadovaná rouška nebo respirátor, ale běžce policisté nehoní (a ani nedohoní).

Pořád lepší nudle u nosu než covid v plicích

Pokud jste onemocnění Covid 19 absolvovali a chcete se dostat do formy, je běhání venku nejlepší způsob na opětovné vybudování imunity. Jen na to jděte postupně.

Líbí se vám článek? Tak mu dejte Like a sdílejte ho přátelům