Jak odstraníte zápach moči, když si kočky z ložnice udělají záchod

Pravidlo je, že z hlediska kočky si za to vždycky můžeme sami. Příčinami jsou nejčastěji tyto situace :

Kočky jsou normálně nesmírně čistotné a k označení svého domova používají pouze jemné feromony. Tvoří se jim v žlázkách mezi koutkem tlamičky a kořenem ucha. Takže když se o vás kočička jemně otírá hlavičkou, právě si vás označuje jako důvěryhodnou osobu, které se nemusí bát. Stejně tak to dělá u nábytku, tašek a všeho dalšího domácího vybavení, ke kterému se dostane,aby se cítila bezpečně. Tuhle vůni lidé prakticky nevnímají.

Zápach kočičí moči je něco úplně jiného. Vzhledem k tomu, že jsou kočky masožravci, obsahuje jejich moč mimo močoviny ještě felinin. Tato látka má charakteristický zápach podobný čpavku a její obsah závisí na množství hormonů ( testosteronu apod.). Po kastraci se její množství upraví.

Odstranění kočičích čůrků

Jak jste se možná už přesvědčili, běžné přípravky moc nepomáhají. Hlavně proto, že sapony a čistidla odstraní pouze část biologického materiálu, který se zasákl do matrace nebo polštáře. To přes vůni čistidla nepoznáte, ale kočka ano. A vrací se na místo činu, aby obnovila označení.

Řešením jsou enzymatické čističe. Jsou to v podstatě roztoky speciálních kmenů bakterií, které se živí bílkovinami a jinými součástmi kočičí moče. Když sežerou, co potřebujete, tak pojdou a rozloží se.

Postup při čištění enzymatickým čističem

Nejoblíbenější je enzymatický čistič Bactodes , tak si to ukážeme na něm. Postup se trochu liší podle toho, jestli moč již zaschlá nebo čerstvá. Na hladké plochy stačí ubrousek s enzymatickým čističem.

  1. Pokud ještě vidíte loužičku, odsajte ji papírovou utěrkou nebo nebarveným toaletním papírem. Když jde o výkaly, tak je seškrábněte a seberte. Stejně tak zvratky.
  2. K lahvi enzymatického čističe našroubujete aplikační trysku. Roztok nastříkáte přímo na skvrnu a ještě cca 5 cm kolem. Enzymatický čistič se stejně jako moč zapije do materiálu a bakterie začnou produkovat enzymy, které moč a jiné zbytky rozloží.
  3. Nechte minimálně 15 – 20 minut působit. Přebytečnou kapalinu pak odsajte papírovou utěrkou. Pokud je moč již zaschlá, přikryjte místo na několik hodin ještě igelitem nebo folií. Nebude tak rychle vysychat a dáte bakteriím čas na likvidaci všech organických nečistot.
  4. Pokud je potřeba, druhý den místo přeperte čistou vodou s mýdlem nebo přírodním saponem. Na to je ideální nějaký vodní vysavač, protože dokáže vytáhnout vodu i z hloubky matrace nebo koberce.

Prevence močení kočky v ložnici

Pokud ale nechcete v budoucnu znovu tyto věci řešit, musíte odhalit příčinu kočičího značkování. Dost často si tím kočky říkají o pozornost, která jim podle jejich soudu chybí v době, kdy si o ni říkají. A samozřejmě při odchodu z bytu vždy zkontrolujte, kde si váš chlupatý mazel zrovna ustlal.

Použití enzymatického čističe vám zajistí, že kočka na inkriminovaném místě již nebude cítit svoji značku a proto nebude mít potřebu se tam vracet.